Borrel-, tapashapjes en noem maar op!

Tijdens het kijken van het Eurovisiesongfestival gaat er altijd wel een hapje in! Dat hoort er allemaal toch ook wel echt bij. Bekijk eens onze snacks en klik hier! Maar wat is het songfestival nou? Waar komt het vandaan? En hoe zit dat met Corona? Of het festival nou echt iets voor jou is en je helemaal op de hoogte bent of juist helemaal niet, lees vooral even verder want het festival laat dit jaar enorme indrukken achter en de media is niet stil te houden!

Wist je dat… Eurovisiesongfestival 2021?

Ik weet zeker dat elk van jullie helemaal up-to-date is over het 65ste songfestival, Eurovisiesongfestival 2021! Zo niet, dan heb je er vast wel wat over gehoord, gelezen of zelfs gezien. We zitten er nu namelijk middenin. Elk jaar genieten velen van ons van deze competitie waarin deelnemende landen vertegenwoordigd worden door een zanger of zangeres en elk van deze een spectaculair optreden geeft om natuurlijk uiteindelijk te winnen!

 

Hoe lang bestaat het songfestival?

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat we het songfestival al sinds 1956 uitgebreid vieren. Tijdens deze (vroegere) jaren deden uitsluitend landen uit Europa mee. De competitie werd toen door heel Europa op de televisie uitgezonden. Sinds 1967 werd het festival ook uitgezonden in landen buiten Europa. Naast op de televisie kun je het songfestival ook volgen op het internet.

 

Hoezo Eurovisiesongfestival?

De naam Eurovisiesongfestival is afgeleid van het Eurovision TV Distribution Network. Dit is een onderdeel van de Europese Radio-unie. Elk land dat een actief lid is van deze radio-unie kan meedoen met het festival. Dit zijn soms ook landen die buiten Europa liggen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld Israël.

 

Een oranje songfestival?

Zoals veelal in het nieuws is geweest en de meesten van jullie ook wel zullen weten wordt het Eurovisiesongfestival 2021 gehouden in Nederland en om precies te zijn in Ahoy te Rotterdam. Een schitterend gebouw, van binnen en van buiten, waar velen zich intensief hebben ingezet om er uiteindelijk een echt spectaculaire show van te kunnen maken! Wie de eerste halve finale al gezien heeft, zal dit kunnen bevestigen! Zelfs met de intervalact shows van onder andere Davina Michelle werd iedereen weggeblazen. Wat een verpletterde shows, geweldig dit!

Tijdens deze editie wordt Nederland vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy met het lied ‘Birth of new age’. Macrooy kennen we van The Passion 2018 waarin hij de rol van Judas heeft. In datzelfde jaar werd zijn debuutalbum ‘High On You’ genomineerd voor Edison Pop Beste Album!

 

Wie, wanneer, hoe, wat?

Dit jaar gaat het eigenlijk precies zoals voorgaande jaren. Er zijn namelijk twee halve finales en één finale. Deze worden gehouden op de ‘traditionele’ dagen: een dinsdag (18 mei 2021), een donderdag (20 mei 2021) en de finale op een zaterdag (22 mei 2021). Tijdens de halve finales gaan iedere keer tien landen door naar de finale. Nederland zal pas in de finale op zaterdag optreden. Nog even geduld dus… Wel heeft Nederland het recht om te stemmen tijdens de eerste halve finale, net zoals Italië en Duitsland. Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben het recht op mee te stemmen tijdens de tweede halve finale. Dit zijn allemaal landen die behoren tot de ‘Big Five’ met Nederland erbij als gastland. Dit houdt in dat de landen zich rechtstreeks in de finale hebben geplaatst.

Wegens het Covid-19 pandemie is het festival van 2020 naar 2021 verplaatst. Toch is het ook dit jaar niet mogelijk om het vooropgestelde publiek toe te laten in Ahoy om te kunnen genieten van de fantastische optredens. Het Eurovisiesongfestival 2021 is uiteindelijk doorgegaan met de helft van het publiek. Daarnaast gelden ook strenge regels voor alle deelnemers, hun teams, de presentatoren, etc. zoals het regelmatig testen en natuurlijk het mondkapjesplicht.

 

Presentatoren Songfestival 2021

Chantal Jansen, Jan Smit en Edsilia Rombley, drie geweldige presentatoren zijn gekozen voor het songfestival 2021. Chantal Jansen heeft als presentatrice natuurlijk al heel wat ervaring en valt daarnaast bij de gemiddelde Nederlander goed in de smaak. Jan Smit heeft als zanger en presentator ook al ervaring met presenteren en heeft daarnaast raakvlakken op het gebied van zang net zoals Edsilia Rombley, ook een geweldige zangers. Kortom de perfecte team! Als je gekeken hebt, zal je niet ontgaan zijn dat dit team is versterkt met Nikki de Jager. Zij is een Nederlandse visagiste en zou in eerste instantie in 2020 alle online content presenteren voor ons. Echter, voor de editie van 2021 is gekozen om haar tot presentatrice te maken. Daarnaast houdt ze ook nog het online content bij samen met Krista Siegfrieds, een Finse zangeres.

Oh oeps, het gaat beginnen. Ik ga er vandoor, mijn Duca kipfilet nuggets branden nog aan (deze zijn echt het proberen waard)! Veel kijkplezier!

 

PS. Wat is jouw favoriete snack? Laat het weten in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *